Składniki: 66,5% twaróg półtłusty [mleko pasteryzowane, bakterie fermentacji kwasu mlekowego (zawierają laktozę (z mleka))], 16% polewa kakaowa (cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, z nasion palmy olejowej, kokosowy), 10% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu** – w polewie, emulgatory: lecytyny, policynooleinian poliglicerolu; aromat) białka mleka, substancje słodząca: maltitole: skrobia modyfikowana, aromat cappuccino, syrop cukru skarmelizowanego, naturalny aromat, menachinon (witamina K).
Wartość odżywcza:
Na 1 batonik (40g)
● Wartość energetyczna: 120 kcal
● Tłuszcz: 6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,7 g
● Węglowodany: 8 g w tym cukry: 4 g
● Błonnik: 0,2 g
● Białko: 8,8 g
Plusy: wysoka zawartość białka, nieduża ilość kalorii.
Minusy: dodatek oleju palmowego i cukru (składnik polewy). Dodatek policynooleinianu glicerolu (sztuczny emulgator). Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych.
Ocena: Batonik zawiera dużą ilość białka oraz stosunkowo niedużo kalorii. Niestety w jego składzie znajduje się olej palmowy. Również całkowita zawartość niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych jest stosunkowo wysoka. Produkty tego typu polecam traktować jedynie jako formie "koła ratunkowego", gdybyśmy nie mieli czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.
Twój komentarz