
👉 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
👉 1 duża cebula
👉 1 ząbek czosnku
👉 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
👉 1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
👉 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
👉 1/4 szklanki oleju
👉 2 łyżki sosu sojowego
👉 1/2 łyżeczki syropu z agawy
👉 1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
👉 czarny pieprz
💮 Przygotowanie:
➡️ Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
➡️ Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
➡️ Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety.
➡️ Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
#dietetykbielsko #dietetyka #dieta #kalorie #dietetykustron #dobrydietetyk #wiosna #przepis #mielone #kalafior
Twój komentarz