
🍴 Mielone z kalafiora
🍽️ Składniki na 8-10 kotletów
👉 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
👉 1 duża cebula
👉 1 ząbek czosnku
👉 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
👉 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
👉 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
👉 1/4 szklanki oleju
👉 2 łyżki sosu sojowego
👉 1/2 łyżeczki syropu z agawy
👉 1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
👉 czarny pieprz
Przygotowanie:
1️⃣ Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2️⃣ Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.
3️⃣ Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
Twój komentarz