Robert Polok
07 Kwie

Mielone z kalafiora

Mielone z kalafiora

🍴 Mielone z kalafiora

🍽️ Składniki na 8-10 kotletów

 

👉 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora

👉 1 duża cebula

👉 1 ząbek czosnku

👉 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

👉 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych

👉 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

👉 1/4 szklanki oleju

👉 2 łyżki sosu sojowego

👉 1/2 łyżeczki syropu z agawy

👉 1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

👉 czarny pieprz

 

Przygotowanie:

1️⃣ Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. 

2️⃣ Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. 

3️⃣ Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

 

Porady:

Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.

Twój komentarz




POKAŻ