Robert Polok
01 Maj

Sezon na grilla

Sezon grillowy już się rozpoczął!😜😜

 

Coraz częściej z ogródków można wyczuć znany nam wszystkim zapach dymu i smażonych potraw, które na ogół nie należą do najzdrowszych.

👉👉👉Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.

Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania?🤔🤔🤔Oto kilka rad:
👉Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.
👉Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.
👉Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.
👉Przed każdym kolejny grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt

Jeśli chciałbyś wrzucić na ruszt coś bardziej dietetycznego i zjeść coś innego, niż spaloną kiełbasę, to napisz do mnie, a wyślę Ci e-booka z fajnymi przepisami 😁

#dietetykbielsko #dietetyka #dieta #kalorie #dietetykustron #dobrydietetyk #grill #grillowanie #majówka #lato

Twój komentarz




POKAŻ