
🍜 Makaron konjac, to niskokaloryczny (7 kcal w 100 g w porównaniu do ok. 370 kcal w 100 g makaronu zwykłego) i niskowęglowodanowy makaron produkowany z korzenia rośliny konjac. Jest przezroczysty, ma galaretowatą konsystencję i neutralny smak, co sprawia, że dobrze chłonie aromaty potraw, do których jest stosowany. Może być zamiennikiem tradycyjnego makaronu, szczególnie w diecie keto, niskowęglowodanowej, redukcyjnej.
🍜 Głównym składnikiem makaronu konjac jest glukomannan, rozpuszczalny błonnik, który ma znikomą ilość kalorii. Glukomannan jest rodzajem błonnika, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i pomagając w regulacji trawienia. Jego niemalże znikoma kaloryczność i wysoka zawartość błonnika mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
🍜 Makaron konjac zazwyczaj nie wymaga gotowania, wystarczy go przepłukać i dodać do potrawy. Może być składnikiem zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich, sprawdzając się w zupach, sosach, daniach mięsnych, warzywnych i deserach.
🍜 Czy jest to produkt godny polecenia przed dietetyka na co dzień? Może być pomocny, raczej jako produkt stosowany od czasu do czasu, gdy ważne jest obniżenie kaloryczności i ilości węglowodanów w potrawie przy zachowaniu jej objętości.
Twój komentarz