
Składniki:
🔸 600 g (1 duży) batat
🔸 200 g (1 średnie) kwaśne jabłko
🔸 4 g (2 ząbki) czosnku
🔸 3 g (1 cm) korzenia imbiru
🔸 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
🔸 750 g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
🔸 opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
🔸 opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
🍂 Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do miksera i zmiksować. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiksować na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką. Smacznego 😀
Twój komentarz